Spring naar het artikel

Groene daken vangen regenwater op, zorgen voor verkoeling in huis en geven Rotterdam een groener aanzien. En met zonnepanelen wek je schone energie op. Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met je platte dak?

Op een multifunctioneel dak combineer je verschillende functies. De mogelijke functies van de daken worden doorgaans uitgelegd met de kleuren groen, geel, rood en blauw. Een multifunctioneel dak heeft altijd meer dan één kleurlabel.


Groene daken creëren ruimte voor natuur

Een groen dak is bedekt met aarde en planten en zorgt daarmee voor vergroening en meer diversiteit in de stad. Een groen dak werkt verkoelend; onder een groen dak is het ’s zomers niet zo warm als onder een zwart dak. Bovendien dragen groene daken bij aan een gezonde en prettige leefomgeving; ze verminderen stress en verbeteren de tevredenheid en gezondheid. Onderzoek toont aan dat zelfs het zien van groen alleen al zorgt voor deze positieve effecten.


Gele daken wekken energie op

Een geel dak wekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens eigen energie op; energie die in het gebouw gebruikt kan worden. Dit zorgt voor een lagere energierekening én minder CO2-uitstoot, wat zorgt voor een schonere lucht en het tegengaan van het broeikaseffect. Bovendien stijgt het duurzaamheidslabel van je huis of pand, waardoor het in waarde stijgt.


Rode daken zorgen voor extra vierkante meters

Met een rood dak creëer je op je dak extra vierkante meters voor leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een picknick- of tafeltennistafel, extra slaapkamers of het aanleggen van een daktuin voor de hele buurt. De mogelijkheden zijn eindeloos; net als het uitzicht!


Blauwe daken regelen het watermanagement

Op een blauw dak wordt overtollig regenwater opgevangen en vastgehouden. Dit ontlast het riool bij hevige regenbuien en draagt zo bij aan droge voeten voor de hele buurt. Maar ook voor jezelf heeft een blauw dak voordelen. Doordat regenwater een verkoelend effect heeft, blijft de binnentemperatuur – ook tijdens warme dagen – lager. En het water kun je vervolgens ook gebruiken voor bijvoorbeeld het toilet.


Maak je dak multifunctioneel!

De stad Rotterdam kent zo’n 14,5 vierkante kilometer plat dak. Het is de wens van de gemeente om die platte daken in te zetten voor een leefbare en weerbare stad. Door verschillende dakfuncties te combineren, kunnen we efficiënt omgaan met onze dakruimte. Dat biedt ook nog eens veel voordelen. Zo leveren zonnepanelen meer op wanneer ze op een groen dak staan en kan opgevangen regenwater worden gebruikt om een daktuin te besproeien. Op www.multifunctioneledaken.nl lees je meer over de verschillende dakfuncties en hoe je deze kunt combineren
 

Woon of werk jij in een pand met een plat dak waar nu helemaal niets mee gebeurt? Onderzoek dan de mogelijkheden om er een groen, geel, blauw, rood of multifunctioneel dak van te maken. De gemeente helpt je er graag bij! Zo is er een subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene daken. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Rotterdam.