Spring naar het artikel

Het is alweer een tijdje lente en daar zijn we gek op in Rotterdam! Weten waarom? We geven je zeven (duurzame) redenen!

1. Lekker warm

De sjaal, muts en wanten kunnen nu echt definitief in de kast. Want met de lentezon komen ook weer hogere temperaturen onze kant op. Lekker hoor! Dat betekent ook dat de verwarming weer een stukje lager of zelfs helemaal uit kan. En dat scheelt weer in de uitstoot. Wil je komende winter ook minder stoken? Dan zou je nu vast na kunnen denken over goede isolatie. In een goed geïsoleerd huis zit je er namelijk altijd lekker warm en comfortabel én draag je bij aan een beter milieu.

2. Terrasje pakken

We kunnen eindelijk het terras weer op! Of je nu in de oude haven of aan de Witte de Withstraat zit: een lekker koel drankje gaat er altijd in op mooie lentedagen. Strijk ook eens neer op een van de terrasjes langs de Binnenrotte en geniet van de natuur die de gemeente hier realiseert binnen het programma Rivieroevers. Of bezoek een terras op een van de platte daken van Rotterdam en ervaar zelf de mogelijkheden van een multifunctioneel dak.

3. Lekker zonnebaden

Met de zon hoog aan de hemel komen ook de UV-stralen weer onze kant op en dat betekent voor veel mensen: lekker zonnebaden! Vergeet vooral niet te smeren want voor je het weet verbrand je. Gelukkig kun je de straling van de lentezon ook inzetten voor een beter doel, namelijk om energie op te wekken. Dat is een stuk beter voor je, én scheelt flink op je energierekening. Geen geschikt dak? Investeer dan in een collectief project!

4. IJsjes!

Wat is er lekkerder op een mooie lentedag dan ijs eten? de Buik van Rotterdam maakte een lijst met de beste plekken om van deze koude traktatie te genieten. Wedden dat er één op fietsafstand bij je in de buurt ligt? Waar wacht je nog op?

 

5. Naar buiten

Lekker warm, zonnetje aan de hemel: de ideale tijd om even een luchtje te scheppen in je pauze. Wist je trouwens dat de lucht in Rotterdam steeds schoner wordt? Dat is niet vanzelfsprekend; er wordt hard aan gewerkt. Zelf kun je ook een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door wat vaker de fiets of het ov te pakken, of zelf elektrisch te gaan rijden.

6. Verfrissende buitjes

Tja, ook in de lente ontkom je er niet aan: een verfrissend buitje. Vinden we helemaal niet erg, want het koelt lekker af. En bovendien: na regen komt altijd zonneschijn.  Wat minder fijn is, is dat het water in de stad soms te lang blijft staan na een fikse bui omdat het riool het water niet kan verwerken. Om dit tegen te gaan, legt de gemeente onder meer waterpleinen en ondergrondse wateropslagplekken aan. Ook extra groene beplanting, bijvoorbeeld in tuinen of op een groen dak, houdt water vast en zorgt zo voor droge voeten.

 

7. Barbecue

Als de zon schijnt, kan ook de barbecue weer aan. Echt duurzaam is het niet – denk aan de uitstoot – maar af en toe wel heel erg lekker! Ben je van plan een barbecue te organiseren? Denk dan van tevoren goed na over wat je met het afval doet. Restjes eten bij het gft, stokbrood dat over is in de broodbak, plastic en blikjes in de PMD-bak en lege sausflesjes bij het glas. Zo kunnen al deze materialen weer worden hergebruikt. Ben je toch nog goed bezig.

 

Oh en heb je je barbecue in het park gepland? Lees dan op de website van de gemeente Rotterdam waar en onder welke voorwaarden dat is toegestaan!
 

Kortom: de lente is heerlijk, en als we allemaal een beetje rekening houden met elkaar en de natuur om ons heen, kunnen we er extra van genieten. Wat is jouw tip voor een duurzaam voorjaar? Deel het met ons op Facebook of Twitter!