Spring naar het artikel

Natuurlijk weten we dat we allemaal een steentje moeten bijdragen voor een beter milieu. Dat betekent echter niet dat je het jezelf niet een beetje gemakkelijker mag maken. Deze zes handige snufjes helpen je op een makkelijke en leuke manier minder energie te verbruiken. Graag gedaan!

 

1

Een warme winter

In onze herfstblog schreven we het al: de koudere tijden zijn nu echt in aantocht. In plaats van de verwarming loeiend aan te zetten zijn er ook allerlei leuke gadgets op de markt die je helpen warm te blijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van sjaals, sokken en schoenen met een ingebouwde verwarmingselementen? Of koptelefoons die ook direct oorwarmers zijn? Computermuizen met ingebouwde verwarming? Even googlen en je vindt van alles.

2

Nooit meer stand-by

Volgens Milieu Centraal is een huishouden jaarlijks gemiddeld zo’n 90 euro kwijt aan sluipverbruik. Dit betekent dat apparaten uitstaan, maar alsnog stroom gebruiken. Laat jij je tv, bedoeld of onbedoeld, vaak op standby staan? Daar bestaat de perfecte oplossing voor: de standby-killer! Dit apparaatje kost je rond de 15 euro en zet je apparaat automatisch helemaal uit als je hem op standby zet. En ook weer aan als je dat wilt natuurlijk. De standby-killers zijn zelfs in te zetten voor printers en de oplader van je telefoon. Zo is sluipverbruik helemaal verleden tijd!

3

Een feestje onder de douche

Zing jij altijd de sterren van de hemel tijdens het douchen? Dan is een doucheradio op waterkracht het helemaal voor jou! Je bevestigt het apparaatje tussen de douchekop en kraan. De energie om de radiozenders te laten afspelen wordt opgewekt door het water dat razendsnel door de kraan stroomt. Nog beter, de radio heeft een oplaadbare accu die opgeladen wordt tijdens het douchen. Daarna kun je dus ook nog van je favoriete ochtendshow genieten!

4

Shaken maar!

Ben je een liefhebber van shakes, slagroom en sauzen? Een BlenderBottle mag dan zeker niet ontbreken in je keuken. Deze blender werkt op spierkracht in plaats van op elektriciteit. Doe de ingrediënten erin, schudden maar en klaar! Je gebruikt minder energie, terwijl je ook nog eens je armspieren traint. Perfecte combinatie, toch?

5

Het zonnetje in huis

De zon zal de komende tijd misschien wat minder schijnen dan normaal, maar op zonnige dagen is een zonnelader een echte must-have! Dit apparaat is een zonnepaneel en powerbank ineen, en je hebt hem in allerlei soorten en maten. Met de meeste laders kun je je smartphone wel tot drie keer opladen, helemaal gratis.  Laat dat zonnetje maar komen dus!

6

Houd je verbruik in de gaten!

Het allerbelangrijkste bij energiebesparing is natuurlijk om in de gaten te houden hoeveel je nou eigenlijk verbruikt. Een slimme meter is daarom essentieel! De naam zegt het al: de slimme meter houdt zelf bij hoeveel stroom en gas je verbruikt en stuurt die meterstanden automatisch naar je energieleverancier. Daardoor ontvang je maandelijks overzichten van je verbruik in plaats van een keer per jaar – beter inzicht in je energieverbruik én je hoeft niet meer thuis te blijven voor een meteropnemer!

Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen in Nederland een slimme meter krijgt. Dit gebeurt wijk voor wijk. Als jouw wijk aan de beurt is, wordt de slimme meter gratis geïnstalleerd. Je krijgt hier vanzelf bericht over van netbeheerder Stedin. Wil je eerder al gebruik maken van de slimme meter, dan kun je daarvoor zelf een afspraak maken. In dat geval mag de netbeheerder hier wel een vergoeding voor vragen.

Nóg beter inzicht in je energieverbruik? Naast slimme meters bieden veel energieleveranciers ook apps aan waarmee je je verbruik dagelijks kunt checken. Kun je direct zien of alle andere slimme snufjes hun werk goed doen!

Kortom, de creatiefste nieuwigheidjes liggen voor het oprapen als het om energiebesparing gaat. Doe er vooral je voordeel mee. En vergeet niet om regelmatig de meterstand te checken, digitaal of niet!