Spring naar het artikel

Eind jaren ’80 besloten de bewoners van de Opzoomerstraat in Delfshaven zelf hun straat op te knappen. Het was het begin van de Stichting Opzoomer Mee.

Inmiddels stimuleert de sichting al bijna 25 jaar bewonersinitiatieven voor het verbeteren van de leefbaarheid in de straat. Vergroening is hiervan een belangrijk onderdeel: het zorgt bij warm weer voor verkoeling, voorkomt wateroverlast én het maakt de straat gewoon een stuk aantrekkelijker! Bovendien is vergroenen helemaal niet moeilijk. Dat blijkt uit deze zeven tips.

1

Kies een passende aanpak

Elke straat heeft zijn eigen wensen en mogelijkheden. Probeer daar zo goed mogelijk bij aan te sluiten. Geen voortuin? Een geveltuin kan een goed alternatief zijn, al moet de straat daarvoor wel breed genoeg zijn. Soms zijn er balkons om bakken of manden aan te bevestigen, in andere buurten kun je de lantaarnpalen versieren.  

2

Maak het een doel van de hele buurt

Heb je een goed idee? Persoonlijk contact is de snelste manier om iets voor elkaar te krijgen. Bel aan bij de buren en leg uit wat je van plan bent. Of maak een flyer om zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken. Er zijn altijd wel een paar voorlopers die een stapje extra zetten; gebruik hun enthousiasme en probeer iedereen te betrekken. Wie geen groene vingers heeft, kan misschien wel koffie schenken op een gezamenlijke tuindag.

3

Maak gebruik van de gemeente

De gemeente Rotterdam draagt vergroenen een warm hart toe. Via een bewonersinitiatief kun je bijvoorbeeld samen met je buren een financiële bijdrage krijgen voor een grote plantschaal. Ook bij andere plannen kan het handig zijn de gemeente te betrekken, zeker als die zich richten op de openbare ruimte. De gemeente kan je bijvoorbeeld vertellen waar je tegels uit de stoep mag halen.

Heb je een idee of wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Kijk dan op de pagina zelfbeheer, of neem contact op met gemeente via 14 010 of via de wijkregisseur van Stadsbeheer.

4

Betrek ook andere partijen

Heb je te maken met een woningcorporatie of een Vereniging van Eigenaren (VVE)? Grote kans dat ze heel blij zij met jouw initiatief. Een groenere straat heeft immers voor iedereen meerwaarde. Informeer een woningcorporatie of VVE dus even voor je aan de slag gaat. Ze kunnen dan met je meedenken en hebben misschien nog wel extra ideeën. Of zelfs een aanvullend budget beschikbaar!

5

Laat je inspireren

Van creatief ingerichte boomspiegels tot kleurrijke plantenbakjes of -manden: er is zo veel mogelijk! Kijk gewoon eens rond en laat je inspireren door verrassend groene oases midden in de stad. In de wijk Hillesluis transformeerden bewoners hun plantsoen bijvoorbeeld zelf tot een prachtig bloeiende tuin. En op verschillende plekken in Rotterdam verrijzen nieuwe tussentuinen, als alternatief voor verwaarloosde binnenterreinen.

6

Deel je groenten en fruit

Een handige en smaakvolle manier om je straat te vergroenen is het creëren van ‘eetbaar groen’. Je kunt natuurlijk een gezamenlijke moestuin bijhouden, maar niet iedere straat heeft daarvoor een centrale plek. Je kunt dan wel afspraken maken over een gezamenlijk teeltplan. En de producten vervolgens samen oogsten en opeten. Wel zo gezellig!

7

Ga gewoon van start!

De Stichting Opzoomer Mee helpt Rotterdamse straten met allerhande advies en een budget van maximaal 200 euro. Een mooi begin om mee aan de slag te gaan! Zo nodig kun je natuurlijk zelf nog wat bijleggen. Gebruik dit geld bijvoorbeeld om een barbecue of een schoonmaakdag te organiseren: een mooie gelegenheid om de banden met je buren aan te halen en verder te praten over vervolgplannen. Gewoon beginnen dus: op z’n Rotterdams!

Kijk voor meer informatie op de website van de Stichting Opzoomer Mee.