Spring naar het artikel

Voedselverspilling gooit op meer manieren roet in het eten dan je denkt. In Nederland gooien we ongeveer een derde van ons voedsel onnodig weg. Dat is niet alleen superzonde, maar ook super niet-duurzaam!

Het weggooien van eten dat nog goed en eetbaar is; veel bedrijven maken zich er schuldig aan, en ook consumenten zoals jij en ik kunnen er wat van. Voedsel ziet er ‘niet goed genoeg’ uit, de houdbaarheidsdatum is verstreken of we kopen meer dan we op kunnen. Dit zorgt niet alleen voor een enorme afvalberg, het is ook slecht goed te praten als je kijkt naar de internationale voedingstekorten. Bovendien: je gooit niet alleen het eten weg, maar ook alle energie die er in het productieproces zit. Kortom: voedselverspilling is slecht voor het milieu, slecht voor de economie én slecht voor je geweten.
 

Het grootste deel van de voedselverspilling (volgens het Voedingscentrum ongeveer 65%) vindt plaats bij supermarkten, restaurants en andere bedrijven die voedsel verwerken. Toch zijn er ook genoeg dingen die jij kunt doen om minder eten weg te hoeven gooien. We geven je zeven tips:

1

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Wist je dat 1 op de 5 consumenten zelden of nooit een boodschappenlijstje maakt? Deze mensen gooien volgens het Voedingscentrum 40% meer voedsel weg dan gemiddeld! Niets mis met een spontane aankoop op z’n tijd, maar laat je niet verleiden door kortingen voor producten waar je niet eens zo enthousiast over bent. Een goede voorbereiding is het halve werk, bijvoorbeeld dus door een boodschappenlijstje te maken! Bonustip: shop niet met een lege maag!

2

Houdbaarheidsdatum aanhouden? Niet altijd!

Sowieso is het slim om tijdens het shoppen te kijken naar houdbaarheidsdata. Als je iets pas over een paar dagen gaat gebruiken, kies je voor een product met een langere houdbaarheidsdatum. Let wel, er is een verschil tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). Bij het laatste betekent het dat je het product na die datum echt niet meer kunt gebruiken, terwijl dit bij THT niet zo is. Het product is dan nog prima te consumeren – het enige dat kan gebeuren is dat de kleur, smaak of voedingswaarde een beetje veranderen.

 

3

Organiseer je koelkast

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar toch iets wat er vaak bij inschiet: een overzichtelijke koelkast! Organiseer alle items netjes. Zo voorkom je dat dat ene pak melk naar achter schuift en je het vervolgens een week later bedorven uit je koelkast hengelt. Wat hierbij ook handig is: gebruik een “first in, first out” routine bij het bewaren van kaas, vleeswaar, zuivel, groente en fruit. Kleine moeite, groot verschil.

4

De vriezer is je beste vriend

Sauzen? Groenten en fruit? Avocado’s? Roomkaas? Je kunt meer invriezen dan je denkt! Stop dat ene stukje vlees dat je nog niet gebakken hebt, of dat restje pasta uit de pan, daarom vooral in de vriezer. Scheelt zomaar weer een bezoekje aan de supermarkt!  Ook hier is een beetje organisatie op zijn plaats – plak bijvoorbeeld etiketjes met naam en datum op de producten, zodat je saus en soep uit elkaar kunt houden. Oh, en wacht niet té lang met het opeten van je kliekjes. Na een paar maanden vriezerverblijf zijn de meeste voedingsmiddelen echt niet meer lekker.

5

Samen eten: slim én gezellig

Geen zin om altijd maar alles in te vriezen, maar heb je toch vaak eten over? De oplossing is simpel: hoe meer mensen over de vloer, hoe meer er op gaat! Nodig dus gerust vaker iemand uit voor een knus avondje samen eten. Minder afval en meer gezelligheid, wat wil je nog meer?

6

Van oud naar nieuw

Ondanks al je inspanningen, kan het toch zo zijn dat eten soms net iets te lang blijft liggen. Dan kan het zomaar zo zijn dat je appel beurs is, of je brood oud. Geen paniek: ook dan kan je er zeker nog wat mee! Zo smaakt een smoothie met overrijpe bananen en druiven nog hartstikke goed. En van je appels en peren maak je een heerlijke crumble. Voor groenten hetzelfde verhaal: maak van je overgebleven tomaten en courgettes een soep of quiche. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat je allemaal met je brood kunt. Wentelteefjes, broodpudding, croutons… even googelen, en je tovert je net-niet-lekkere eten in no-time om tot een feestmaal!

7

Houd lokale projecten in de gaten!

In Rotterdam zijn meer dan genoeg toffe, duurzame projecten te vinden. Voedselverspilling is daar geen uitzondering op! Wist je bijvoorbeeld al dat je oud brood in broodbakken verspreid over de stad kunt gooien? BroodNodig haalt ze op en maakt er duurzame energie van waar weer nieuwe broodjes van worden gebakken! Daarnaast is er Too Good To Go, een app waarop je eten kunt kopen dat anders wordt weggegooien. De app is sinds dit jaar live in Rotterdam en meerdere restaurants, bakkerijen en supermarkten verkopen hiermee hun overtollig eten voor een verlaagde prijs. Sla je slag!