Spring naar het artikel

De zon schijnt en de temperatuur begint langzaamaan te stijgen: het is voorjaar! En daarmee is het natuurlijk ook tijd voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Lees verder als je wilt weten hoe je dit op een groene manier aanpakt.


Een voorjaarsschoonmaak kun je zo klein of groot maken als je zelf wilt. Houd je het puur bij het reinigen van je huis? Of ga je ook eens heel kritisch door je spullen heen?


Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Kunstmatige schoonmaakmiddelen zijn slecht voor het milieu. Dat begint al bij de productie. Dan komen er namelijk schadelijke stoffen vrij. En na het gebruik van deze kunstmatige schoonmaakmiddelen wordt het vervuilde water door de wc of gootsteen gespoeld, vervolgens is het moeilijk afbreekbaar. Het is dus een veel beter idee om te werken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. En die heb je vaak gewoon al in huis!

 • Citroen
  Citroenzuur is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Met een beetje citroensap en gekookt water maak je de bijvoorbeeld de keuken en huishoudelijke apparaten schoon. Citroensap is ook handig voor het verwijderen van zeepresten in de badkamer. Breng het citroensap met een spons aan, laat het een paar uur intrekken en je veegt de zeepresten zo weg. Vind je het te veel gedoe om aan de slag te gaan met citroensap? Dan kun je ook simpelweg een citroen doormidden snijden en de binnenkant over het schoon te maken oppervlak wrijven. Denk hierbij aan de gootsteen of de badkuip. Het citroenzuur zorgt ervoor dat vuil en andere resten loslaten en het oppervlak weer blinkend schoon wordt.
   
 • Soda en groene zeep
  Soda is een krachtig middel en kan zelfs chloor vervangen. Soda gebruik je om te ontvetten, reinigen en ontsmetten. Als je warm water gebruikt kun je soda zelfs als gootsteenontstopper gebruiken. Groene zeep gebruik je ook om te ontvetten en ontsmetten en is prima geschikt om je keuken of toilet mee te reinigen. Wist je dat wanneer je het toilet regelmatig schoonmaakt, je helemaal geen bleekmiddel nodig hebt?
   
 • Schoonmaakazijn
  Schoonmaakazijn kun je voor allerlei schoonmaakklusjes gebruiken, het is namelijk prima in te zetten als allesreiniger. Of als kalkverwijderaar. Zit er kalkaanslag op je kranen, dan hoef je hier geen kalkverwijderaar voor aan te schaffen. Deze aanslag verwijder je namelijk gewoon met schoonmaakazijn!
   
 • Ecologisch schoonmaakmiddel uit de supermarkt
  Wanneer huis-tuin-en-keuken middeltjes niet echt jouw ding zijn, kun je natuurlijk ook gewoon in de supermarkt terecht. Hier vind je tegenwoordig namelijk steeds meer schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. Let er hierbij wel op dat er een milieukeurmerk op de verpakking staat.
   

Opruimen

Hoeveel spullen heb je in huis die je eigenlijk helemaal niet meer gebruikt? Bijvoorbeeld omdat ze kapot zijn, of omdat je ze simpelweg niet meer nodig blijkt te hebben. Zonde van de ruimte, weg ermee dus. Spullen die nog bruikbaar zijn, kun je langsbrengen bij de kringloop. Zo maak je er nog iemand anders blij mee. Met spullen die stuk zijn kun je terecht bij het milieupark. Hier bied je het afval gescheiden aan en wordt het vervolgens gerecycled. Tip: pak het opruimen per deel van je huis aan. Dus eerst de keuken in z’n geheel, dan de woonkamer et cetera. En vergeet ook de berging of schuur niet, een typische plek waar zich door de jaren heen veel zooi ophoopt.


Zonnepanelen oppoetsen

Je moet er geen hoogtevrees voor hebben; het reinigen van de zonnepanelen. Toch ontkom je er niet aan, want één flinke klodder vogelpoep op één zonnepaneel kan al zorgen voor een rendementsverlies van 2 tot 5%! Zonde. Om de zonnepanelen te reinigen gebruik je warm water met een speciaal schoonmaakmiddel en een zachte spons. Ga dus vooral níet met normale allesreiniger of groene zeep aan de gang. Geen dikke klodders te zien? Dan kun je de zonnepanelen gewoon afspoelen met de tuinslang.


Vergeet de tuin niet

Heb je gedurende de winter niet zoveel aan je tuin gedaan, dan kan je nu weer volop aan de slag. Wat denk je bijvoorbeeld van wat meer groen in de tuin? Een deel van de tegels eruit, planten erin! Zo maak je de tuin ook nog eens watervriendelijk én aantrekkelijker voor bijen en vlinders. Het bijhouden van je tuin hoeft overigens helemaal niet veel werk te zijn. Door het terras en de tegels regelmatig goed te vegen krijgen ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans.


Zo zie je maar, die grote voorjaarsschoonmaak kun je gewoon doen met de middelen die je al in huis hebt. Goed voor het milieu, en zo heb je geen reden om het uit te stellen!