Spring naar het artikel

Of jij aan de slag kunt met het installeren van zonnepanelen op jouw dak, is afhankelijk van verschillende factoren. Mógen er bijvoorbeeld wel zonnepanelen op jouw dak geplaatst worden? En is je dak er wel geschikt voor? Lees mee!

Mogen er zonnepanelen op mijn dak geplaatst worden?

In principe heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Maar is jouw huis onderdeel van een beschermd stadsgezicht? Of woon je in een monumentaal pand? Dan mag je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen en heb je wél een vergunning nodig. Controleer dus eerst of er op jouw dak zonnepanelen geplaatst mogen worden.


Heeft mijn dak het juiste materiaal om zonnepanelen op te leggen?

Liggen er op jouw dak normale dakpannen of golfplaten? Of heeft jouw woning een plat dak? Dan is de kans groot dat jouw dak geschikt is om zonnepanelen op te leggen. Hierbij geldt natuurlijk wel dat het dak in goede staat moet verkeren. Daken van andere materialen – van riet bijvoorbeeld – brengen extra kosten met zich mee of zijn ongeschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.


Heeft mijn dak een goede ligging voor zonnepanelen?

Ligt jouw huis niet op het zuiden? Niet getreurd! Dit betekent namelijk niet direct dat jouw dak ongeschikt is om zonnepanelen op te leggen. Wel is het zo dat zonnepanelen op een dak dat niet goed op de zon ligt, een lagere opbrengst hebben. Een zonnepaneel dat goed op de zon ligt, ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst ongeveer 15 procent lager, bij een ligging op het noorden is de opbrengst 40 procent lager. Concreet betekent dit dat het langer duurt voordat je de investering die je doet bij het aanschaffen van zonnepanelen hebt terugverdiend.


Help! Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw dak – om een van de bovengenoemde redenen – niet geschikt is voor zonnepanelen. Of misschien heb je wel helemaal geen dak, omdat je in een flat of appartementencomplex woont bijvoorbeeld. Wanneer dit voor jou geldt, je in Rotterdam woont en je tóch graag gebruik wilt maken van schonere energie, dan kan dat! Dit doe je door te investeren in een van de collectieve zonneprojecten in de stad. Hier ontstaan steeds meer initiatieven voor.


Extra advies nodig?

Wanneer je aan de slag wilt met zonnepanelen op jouw dak, kan het nooit kwaad om wat extra advies in te winnen. Elke woensdagmiddag van 13:00 – 16:30 uur is er een onafhankelijke expert aanwezig in de Duurzaamheidswinkel. Deze expert voorziet jou gratis van advies. Maak voordat je langsgaat foto’s van je dak en je meterkast en neem ook een recent jaaroverzicht van je energieaanbieder mee. Op 6 april wordt in de winkel een energieontbijt georganiseerd rondom het thema zonnepanelen.

Al met al zijn de meeste daken geschikt voor zonnepanelen en zelfs als je géén dak hebt kun je investeren in groene energie! Goed voor het milieu, maar zeker ook voor de portemonnee.