Spring naar het artikel

Het is voorjaar en dat betekent dat de zon – als het een beetje mee zit – weer volop gaat schijnen. Deze zonnige maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen. Maar dan moeten ze wel goed schoon zijn.

Wist je dat één flinke klodder vogelpoep op je zonnepaneel al een rendementsverlies van 2 tot 5% kan veroorzaken? Zonde! Het is dus écht de moeite waard om je zonnepanelen een paar keer per jaar te checken en voor de start van het zomerseizoen goed schoon te maken. Uit onderzoek blijkt dat schone panelen zo'n 3% meer energie opwekken dan vieze zonnepanelen.


Voor je begint

Schakel je zonnestroomsysteem uit voordat je aan de slag gaat. Blijf tijdens het schoonmaken van de bekabeling af. 


Oppervlakkig vuil verwijderen

Zie je geen dikke klodders op jouw zonnepanelen? Scheelt weer; dan hoef je alleen oppervlakkig vuil te verwijderen. Je begint met het verwijderen van droog vuil, zoals bladeren. De rest – voornamelijk stof – kun je verwijderen met de tuinslang.


Hardnekkig vuil verwijderen

Zie je een paar dikke klodders zitten, dan moet je aan de slag met schoonmaakmiddel. Let op: gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen en ga niet aan de slag met allesreiniger of groene zeep. Bij sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Je gebruikt een zachte borstel of een spons. Spoel de panelen vervolgens af met lauw water en maak ze droog.


Wat je vooral níet moet doen

Gebruik geen schuurmiddelen met metaal, want die tasten het glas van de zonnepanelen aan. Gebruik ook geen schuurmiddel of schuursponsjes. Dit veroorzaakt krasjes en dat heeft een negatieve invloed op het rendement van de zonnepanelen. Ga ook niet met een hogedrukreiniger aan de slag, door de hoge druk kan er namelijk water tussen de cellen en het glas komen. En tot slot: ga niet op de panelen staan of zitten.


Veiligheid voorop

Zonnepanelen zijn altijd hoog gelegen, het reinigen ervan kan dan ook wat veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo ga je veilig te werk:

  • Draag bij het betreden van een schuim dak altijd een valbeveiliging.
  • Of kies ervoor het dak helemaal niet te betreden en een uitschuifbare wisser te gebruiken.
  • Laat je het liever aan een expert over? Dan zijn er genoeg professionele bedrijven te vinden die het reinigen van je zonnepanelen graag van je overnemen.
     

Dus waar wacht je nog op? Ga het dak op! En als je dan toch zo lekker bezig bent met schoonmaken, kun je net zo goed direct een grote voorjaarsschoonmaak doen.

Heb je nog geen zonnepanelen en ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen? Lees dan onze blog, of breng een bezoekje aan de Duurzaamheidswinkel of de WoonWijzerWinkel om advies in te winnen van een onafhankelijke expert.