Spring naar het artikel

De Nederlandse overheid heeft besloten om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor koken en stoken. Ook in Rotterdam zijn we op weg naar een stad zonder aardgas, waarin we koken en ons huis verwarmen met duurzame warmtebronnen.

Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, maar we moeten wel nu al aan de slag om dat doel te halen. Alle woningen en gebouwen in Nederland en Rotterdam laten overstappen van aardgas op andere energiebronnen is een enorme operatie. Het vraagt veranderingen in zowel onze energie-infrastructuur als in onze huizen, die nog bijna allemaal volledig afhankelijk zijn van aardgas. Gasnetten maken plaats voor warmtenetten en extra elektranetten. Huizen worden geïsoleerd en voor de CV-ketel en het gasfornuis komen aardgasloze alternatieven.
 

Toch is dat het waard, want van aardgas afstappen heeft veel voordelen:

 1. Minder vervuiling
  Overstappen op duurzame verwarmingsbronnen draagt bij aan gezondere lucht in de stad en het beperkt opwarming van de aarde.
 2. Geen gas boren
  We hoeven niet langer naar aardgas te boren in Groningen. Dat betekent geen schade meer aan de huizen daar.
 3. Minder afhankelijk
  Hoeven we geen aardgas meer uit het buitenland te halen, dan zijn we minder afhankelijk van andere landen.
 4. Het tekort voor zijn
  Het aardgas raakt een keer op. Door nu al van gas af te stappen, zijn we een tekort voor.
 5. Veilig
  Gasfornuizen en cv-ketels kunnen koolmonoxidevergiftiging en explosies veroorzaken. Zonder gas zijn deze ongelukken verleden tijd.

Wat houdt de overstap in?

Gemiddeld moeten er per jaar 8.000 huizen en gebouwen van het gas af. Dat vraagt om veranderingen in onze energieinfrastructuur. Gasnetten maken plaats voor warmtenetten en zwaardere elektranetten. Huizen zijn (beter) geïsoleerd en voor de cv-ketel en het gasfornuis komen aardgasvrije alternatieven.
 

Slim en soepel

De gemeente Rotterdam wil zo snel mogelijk beginnen met de overstap. Maar we draaien natuurlijk niet zomaar de gaskraan dicht. Wél maken we het Rotterdammers zo makkelijk mogelijk. Door per wijk te werken, kunnen we de overstap zo goedkoop mogelijk maken. De gemeente werkt bovendien samen met woningbouwcorporaties en netbeheerders om efficiënt te zijn. We beperken de overlast door werkzaamheden slim te plannen. In sommige nieuwbouwwijken kunt u direct al voor aardgasvrij kiezen.

Alternatief 1

Stadsverwarming

Bent u aangesloten op stadsverwarming, dan wordt van onder de grond een leiding aangesloten op uw huis. Via deze leiding stroomt warm water uw huis in. Met stadsverwarming vermindert u de CO2-uitstoot jaarlijks flink: u benut restwarmte die anders verloren zou gaan.

Alternatief 2

All-electric

Stapt u over op elektrisch verwarmen, dan maakt de cv-ketel plaats voor een elektrische warmtepomp. Gebruikt u ook voor het koken geen gas maar elektriciteit, dan is uw woning all-electric. De wind en de zon geven ons een deel van de nodige elektriciteit.

Lees meer over wat een aardgasvrij Rotterdam voor jou betekent op de website van Rotterdam Energiebesparing.