Spring naar het artikel

Isolatie, ventilatie, zonnepanelen, warmtepomp... Soms zie je door de bomen het bos niet meer als het om de verduurzaming van je huis gaat. Eigen Huis Coach Jerry Wesemann deelt zijn ervaringen en adviseert waar jij het beste kunt beginnen!

Als Eigen Huis Coach bij de gemeente Rotterdam helpt Jerry huiseigenaren op weg naar een goed onderhouden, energiezuinige en comfortabelere woning. Oftewel: een duurzame woning. Dit is niet alleen mooi, prettig en veilig, maar ook goed voor je portemonnee. Je kunt namelijk flink besparen op bijvoorbeeld stookkosten. En dat is precies waar duurzaamheidsmaatregelen voor zorgen – vandaar dat Jerry twee dagdelen per week in de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde staat. Wie helpt hij daar en wat zijn z’n ultieme tips?


Kijken naar wensen en mogelijkheden

Jerry geeft vaak advies in de winkel. Als duidelijk wordt dat iemand concreet aan de slag wil, maar niet weet waar hij of zij moet beginnen, maakt hij een afspraak om naar de woning te kijken. “Als ik een woning bezoek, doe ik twee dingen”, zegt Jerry. “Ik bespreek welke wensen bewoners zelf hebben, bijvoorbeeld een specifieke vorm van isolatie. Tegelijkertijd doe ik een woningcheck: wat is er al verbeterd en waar liggen kansen?”

Wat mensen voor ogen hebben, is namelijk niet altijd de enige optie. Jerry vraagt daarom altijd naar een jaaroverzicht van de energiekosten om te zien waar winst te halen valt. “Laatst kwam er iemand in de winkel die zei dat hij z’n huis heel goed had geïsoleerd, maar nog steeds hoge energiekosten had. Ik kwam met een warmtecamera langs en wat bleek? Hij had vloerverwarming, maar de onderzijde van de vloer was niet geïsoleerd. Zo ontsnapt de warmte naar beneden”, aldus Jerry. “Ook lag er een massief eikenvloer die juist veel warmte blokkeerde. Mijn advies was: vloer isoleren en overstappen op een geschikte vloerafwerking.” Zo komt Jerry regelmatig tot adviezen waar klanten niet direct aan denken.

"Een van de mensen bij wie ik een woningcheck deed had vloerverwarming, maar de onderzijde van de vloer was niet geïsoleerd. Alle warmte ontsnapte naar beneden!"

Jerry Wesemann - Eigen Huis Coach

Wie het kleine niet eert...

Je kunt ook prima met kleine veranderingen beginnen. Jerry’s ultieme duurzaamheidstip is om eens goed te kijken naar je elektriciteitsverbruik. “Zet alle apparaten uit en monitor op de slimme meter wat het actuele stroomverbruik is door de apparaten een voor een weer aan te zetten. Op de manier kun je op zoek gaan naar de energieslurpers,” zegt Jerry. “Dan concluderen mensen vaak dat apparaten weg kunnen of in ieder geval uit. Een recente klant had een oude tv met een vermogen van 250 Watt. Deze stond wel twaalf uur per dag aan! Over een heel jaar is dat ruim 1000 kWh, wat neerkomt op ruim € 200,- aan energiekosten.”

Voor gasverbruik heeft Jerry ook een belangrijke tip: beschouw het gedeelte van je woning waar je stookt, meestal de woonkamer, als een compartiment. “Probeer de warmte die daar zit, zoveel mogelijk vast te houden. Op die manier hoef je echt niet meteen overal in huis HR++-glas te hebben. Waarom zou je dit bijvoorbeeld aanbrengen in de slaapkamer, waar je nauwelijks stookt? Naast gevel- en vloerisolatie kun je dan ook denken aan plafondisolatie of het plaatsen van een gordijn bij een eventuele trap.”

“Het is beter om eerst te bekijken hoe je je stroomverbruik kunt verminderen voor je aan zonnepanelen begint"

Jerry Wesemann - Eigen Huis Coach

Het beste van twee werelden

Als Eigen Huis Coach komt het vaak van pas dat Jerry zowel is gespecialiseerd in onderhoud als duurzaamheid. Bij duurzaamheidsvragen zet hij daardoor altijd zijn onderhoudsbril op. “Laatst wilde iemand zonnepanelen op zijn platte dak. De dakbedekking bleek alleen twintig jaar oud te zijn. Het is dan verstandiger om de dakbedekking eerst te vernieuwen én te isoleren, en daarna pas aan zonnepanelen te beginnen”, aldus Jerry. “Sowieso is het goed om eerst te bekijken hoe je je stroomverbruik kunt verminderen. Minder verbruik betekent ook dat er minder zonnepanelen nodig zijn!”

Jerry wijst mensen erop dat het allemaal niet zo duur hoeft te zijn. Als het wel wat prijziger is, zijn er soms ook gunstige leningen beschikbaar. “Veel mensen lopen tegen veel barrières op als het om verduurzaming gaat en het is aan mij om die weg te nemen!”


Wil jij ook persoonlijk advies?

Kom dan langs bij de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde. Jerry of een van zijn collega’s beantwoordt daar al je vragen over duurzame oplossingen en denkt graag met je mee!

Waar? Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM, Rotterdam