Spring naar het artikel

De gemeente Rotterdam is al jaren een koploper als het gaat om groene daken. Maar er is meer mogelijk dan alleen een groen dak. Door verschillende functies te combineren krijg je een 'multifunctioneel dak'.

Daken kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt, waardoor kansen ontstaan voor de bewoners om de leefbaarheid van hun woning te vergroten. We onderscheiden de verschillende functies met kleuren:

  • ‘Groene’ daken zorgen voor groene leefomgeving voor bewoners, dragen bij aan de luchtkwaliteit en biedt kansen om zelf groente of fruit te verbouwen.
  • ‘Blauwe’ daken vertragen overtollig regenwater, wat het riool ontlast en overstroming terugdringt.
  • ‘Gele’ daken wekken duurzame energie op.
  • En ‘rode’ daken hebben allerlei sociale functies, zoals een terras of een bar op het dak.

Juist door het combineren van kleuren creëer je meerwaarde. Zo hebben zonnepanelen op een groen dak een hoger rendement. Dat heet een multifunctioneel dak.
 

Ambitie

Door de wederopbouw heeft Rotterdam in verhouding tot andere steden veel gebouwen met platte daken. In totaal ligt er 14,5 km 2 dak onbenut in de stad. De ambitie van de stad is om in 2030 1.000.000 m2 multifunctioneel dak in de binnenstad te realiseren. De meeste daken zijn niet van de gemeente, maar van bewoners, bedrijven en corporaties. Daarom gaat de gemeente ook andere partijen informeren, inspireren met voorbeelden en stimuleren.
 

Lees ook: Groene daken in Rotterdam